Vânătoarea este o activitate care vă oferă nu
numai satisfacția de a prinde prada, ci și posibilitatea de a vă bucura de o
carne sănătoasă și gustoasă. Una dintre cele mai apreciate cărnuri de vânat
este cea de mistreț, care are un gust intens și o textură fragedă.
Mistrețul este în egală măsură o sursă bogată
de proteine, având un conținut de 74%, ceea ce îl face ideal pentru persoanele
care adoptă o dietă proteică. Este un aliment foarte apreciat în gastronomia
gourmet și, în plus, este o sursă importantă de vitamine, minerale, fier și
zinc. Printre vitaminele prezente în carnea de mistreț se numără complexul de
vitamine B (B, B1, B2, B6 si B12), care joacă un rol esențial în sănătatea
sistemului nervos și muscular, ambele în teorie foarte folosite de vânători,
precum și vitaminele D și E. În plus, aceasta conține seleniu, un element
important pentru glanda tiroidă, și fosfor, care susține sănătatea inimii, a
rinichilor și formarea lecitinei. Comparativ cu peștele sau spanacul, mistrețul
oferă un aport nutrițional semnificativ, având un conținut mai mare de fier și
fosfor. Valoarea calorică a unei porții de mistreț (100g) este de doar 160 de
calorii, în timp ce porcii domestici conțin aproximativ 270 de calorii la 100
de grame de carne.
De aceea astăzi vă vom arăta cum să preparați
o friptură de mistreț delicioasă, folosind câteva ingrediente simple și un mod
de gătire ușor.
Pentru a face o friptură de mistreț după această
rețetă, aveți nevoie de următoarele:
- ·
1 kg de carne de mistreț, tăiată
în bucăți mari
- ·
2 cepe, tăiate mărunt
- ·
4 căței zdrobiți de usturoi
- ·
2 linguri de ulei
- ·
sare și piper după gust
- ·
2 frunze de dafin
- ·
2 crenguțe de rozmarin
- ·
250 ml de vin roșu sec
- ·
250 ml de apă sau supă de legume
Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt:
1. Încingeți cuptorul la 180°C și ungeți o tavă cu ulei.
2. Condimentați carnea cu sare și piper și așezați-o în tavă.
3. Presărați ceapa și usturoiul peste carne și adăugați frunzele de dafin
și rozmarinul.
4. Turnați vinul și apa sau supa uniform.
5. Acoperiți tava cu folie de aluminiu.
6. Dați tava la cuptor pentru aproximativ o oră și jumătate, verificând
din când în când dacă mai este suficient lichid.
La final scoateți folia de aluminiu și lăsați
friptura să se rumenească pentru încă 15 minute.
Serviți friptura caldă, cu garnitură de
cartofi prăjiți sau piure și salată verde.
Aceasta este o rețetă simplă și rapidă de
friptură de mistreț, care îți va impresiona familia și prietenii. Poți folosi
aceeași metodă pentru alte tipuri de carne de vânat, cum ar fi cerb, căprioară
sau iepure; din păcate nu s-a inventat încă o rețetă care să folosească carnea
de răceală, deși asta se prinde cel mai ușor la vânătoare!
Vă urăm poftă bună, dar nu înainte de a vă ruga
să împărtășiți cu noi în comentariile acestui articol rețetele voastre
preferate pe bază de carne de mistreț!